OM

MVMNT & YOGA

Clara Dymén

För mig har rörelse och träning i olika former alltid varit en enormt viktig del av livet. Under åren har formerna på träningen, intensiteten och syftet behövt justeras och anpassas. Till stor del på grund av att jag har en bindvävssjukdom och sedan tonåren levt med långvarig, utbredd smärta och kronisk migrän.

Mitt intresse för smärtfysiologi och neurovetenskap började kring 2012, ungefär samtidigt som yogan kom att ta en större plats i mitt liv. En anpassad yoga- och rörelsepraktik var just då, precis vad min kropp behövde och klarade av. Kombination av daglig rörelse och en större förståelse för smärta och dess komplexitet, gjorde att jag kunde hitta verktyg och strategier för att hantera smärtan bättre. Vilket på sikt hjälpte mig att komma tillbaka till arbete och en mer fungerande vardag.

Den resan var långt ifrån snabb, enkel eller linjär.
Men det är just det som är så svårt, tålamodskrävande och många gånger frustrerande med långvarig (kronisk) smärta. Smärta är inte linjär. Det finns tyvärr inga snabba, magiska lösningar, bästa övningar eller behandlingar som kan ”plocka bort” smärtan. Däremot finns det otroligt mycket vi själva kan göra som har potential att påverka vår smärtupplevelse.

För mig tog det många år att acceptera att jag inte kommer hitta den där magiska lösningen/behandlingen eller träningen. Jag kommer kanske aldrig bli helt smärtfri. Men det betyder inte att smärtan är statisk eller att den kommer vara densamma idag som om ett, två eller tio år.

Idag tolererar jag en betydligt mer varierad träning och kan belasta kroppen på en mängd olika vis, trots att jag lever med smärta och mer eller mindre intensiv huvudvärk varje dag. Jag strävar efter att göra det bästa av det jag har att jobba med just nu, uppskatta och ta till vara på allt det som faktiskt funkar och acceptera perioder med mindre kapacitet, då smärtan är mer intensiv eller mer hindrande.

Vi människor är levande organismer med en fantastisk och livslång förmåga till anpassning och förändring. För mig innebär det att jag aldrig vill sluta utforska olika möjligheter. Varken när det kommer till rörelse eller annat, som ger mig ett mer meningsfullt liv. Trots eventuell smärta. Det som inte fungerar idag kanske är genomförbart imorgon, nästa vecka eller om ett halvår…

Förutom rörelseglädje och rörelseoptimism hoppas jag inspirera till just detta -att aldrig sluta utforska din kropps möjligheter.

Clara Dymén lic. Personlig tränare, Yoga- och Garudalärare med vidareutbildningar inom bl.a. smärtfysiologi och neurovetenskap, evidensbaserad praktik och rehab

-Lic. Styrketräningsinstruktör, The Academy, 2009.

-Cert. Massör, Comwell Varbergs Kurort, 2010.

-Dipl. Idrottsmassör, Physio Education, 2010.

-Cert. TRX Rip Trainer, Concept Education. 

-Cert. TRX Trainer, Concept Education.

-Lic. Personlig Tränare, AFPT 2012.

-Garuda Barre, 2013.

-Garuda Matwork Foundation, 2014. 

-Space M: Yoga Teacher Training, 2016. 

-Space M: Yoga Teacher Training, 2017.

-Evidensbaserad Praktik, EBP Foundation Course, 2018.

-Neuroscientific Pain Modulation, 2018.

-Evidensbaserad Praktik, EBP Course 1, 2018.

-Evidensbaserad Praktik, EBP Course 3, 2018.

-Cor-Kinetic Mentorship, 2019, 2020.

-Pain Mentorship, 2021.