OM

Rörlighetsträning med Clara Dymén
MVMNT & YOGA

Clara Dymén

För mig har rörelse och träning i olika former alltid varit en enormt viktig del av livet.

Under åren har formerna på träningen, intensiteten och syftet behövt justeras och anpassas. Till stor del för att jag har en kronisk bindvävssjukdom och sedan tonåren levt med långvarig, utbredd smärta och migrän.

Mitt intresse för smärtfysiologi och neurovetenskap började kring 2012, ungefär samtidigt som yogan kom att ta en större plats i mitt liv. Och en anpassad yoga- och rörelsepraktik var just då, precis vad min kropp behövde och klarade av.

Kombination av daglig rörelse och att jag fick en större förståelse för smärta och dess komplexitet, gjorde att jag kunde hitta verktyg och strategier för att hantera smärtan. Och på sikt, ta mig tillbaka till arbete och en mer fungerande vardag.

Styrketräning med Clara Dymén

Och den resan var långt ifrån linjär, snabb eller enkel. Men det är just det som är så svårt, tålamodskrävande och många gånger frustrerande med långvarig (ofta kallad kronisk) smärta. Och den är inte linjär. Och det finns inga snabba, magiska lösningar, bästa övningar eller behandlingar som kan ”plocka bort” smärtan. Däremot finns det otroligt mycket vi själva kan göra som kan påverka vår smärtupplevelse.

För mig tog det många år att acceptera att jag inte kommer hitta den där magiska lösningen. Jag kommer kanske aldrig bli helt smärtfri. Men det betyder inte att smärtan är statisk eller kommer vara densamma idag som om ett, två eller tio år. Idag tolererar jag en betydligt mer varierad träning och kan belasta kroppen på en mängd olika vis trots att jag lever med smärta och mer eller mindre intensiv huvudvärk varje dag. Och jag strävar efter att göra det bästa av det jag har att jobba med just nu, uppskatta och ta till vara på allt det som faktiskt funkar och acceptera perioder med mindre kapacitet, då smärtan är mer intensiv eller mer hindrande.

clara dymen

Vi människor besitter en fantastisk och livslång förmåga till anpassning och förändring. Och för mig innebär det att aldrig sluta utforska olika möjligheter, både vad gäller rörelse och annat som ger mig ett mer meningsfullt liv, trots eventuell smärta. För att förutom rörelseglädje och rörelseoptimism hoppas jag inspirera till just detta -att aldrig sluta utforska Din kropps möjligheter.

Clara Dymén lic. Personlig tränare, Yoga- och Garudalärare med vidareutbildningar inom bl.a. smärtfysiologi och neurovetenskap, evidensbaserad praktik och rehab

-Lic. Styrketräningsinstruktör, The Academy, 2009.

-Cert. Massör, Comwell Varbergs Kurort, 2010.

-Dipl. Idrottsmassör, Physio Education, 2010.

-Cert. TRX Rip Trainer, Concept Education. 

-Cert. TRX Trainer, Concept Education.

-Lic. Personlig Tränare, AFPT 2012.

-Garuda Barre, 2013.

-Garuda Matwork Foundation, 2014. 

-Space M: Yoga Teacher Training, 2016. 

-Space M: Yoga Teacher Training, 2017.

-Evidensbaserad Praktik, EBP Foundation Course, 2018.

-Neuroscientific Pain Modulation, 2018.

-Evidensbaserad Praktik, EBP Course 1, 2018.

-Evidensbaserad Praktik, EBP Course 3, 2018.

-Cor-Kinetic Mentorship, 2019, 2020.

-Pain Mentorship, 2021.